Shellkonto

Techprylar och annat viktigt

Har du koll på detta med fakturaköp?

Idag finns det olika sätt för företagare att öka sin likviditet. Att sälja sin faktura till ett företag som ägnar sig åt fakturaköp är just ett sätt att göra det på. Fakturaköp är vad det låter som, att de köper din faktura. Det finns idag olika factoringbolag att vända sig till som både kan köpa faktura eller låta dig belåna dem. Om du belånar dem är du ansvarig att de betalas, säljer du dem så släpper du oftast det ansvaret och det är de som köpt den som ska se till att pengarna kommer in. 

Skillnaden mellan fakturabelåning och fakturaköp?

Den stora skillnaden mellan dessa två saker är vem som ansvarar för betalningen så att säga. Båda saker innebär att du får dina fakturor finansierade, eller betalda, att du alltså får pengar direkt för dem. Men det är bara då det är fakturaköp som det kan bli utan regress som det heter. Det är då factoringföretaget tar över risken för utebliven betalning av fakturorna. Dock finns det även fakturaköp med regress, som då är lite liknande fakturabelåning. Det bästa är att sälja faktura där finansbolaget tar över ansvaret. För då är det så att om kunden inte betalar så är det de som skickar ut påminnelser och inkassokrav.

Bra för att öka likviditeten kortsiktigt

Både fakturaköp och fakturabelåning är något företag kan använda för att snabbt öka likviditeten en månad. Men det bör användas som en kortstiktig lösning, inte månad efter månad.

5 May 2020