Shellkonto

Techprylar och annat viktigt

VPN - Så fungerar det

Det finns en hel del myter om VPN och ett par av dem tänkte jag kika närmare på här, och sen berätta lite mer om hur VPN fungerar och vad du kan ha för nytta av det. 

  • VPN är till för att dölja kriminell aktivitet? 
    Nej så är det inte alls! Det är en myt att bara hackers och de som begår brott använder sig av VPN. Det är vanliga användare som du och jag som har nytta av det, de som vill dölja sig på ett mer avancerat sätt har andra vägar. 
  • Proxy och VPN är samma sak? 
    Detta är en sak som många verkar blanda ihop. En proxy skyddar inte mot övervakning från staten, mot spårning av data eller mot hackers. VPN ger betydligt bättre skydd. 
  • VPN är endast för tekniskt kunniga? 
    Det finns sajter med VPN som är lite krångliga att förstå, det är sant. Men om du besöker vpnadvice.se så kommer du att få bra och tydlig information som funkar för alla som kan starta en dator. 

Så här funkar VPN

När du besöker internet utan att använda dig av VPN så ansluter du dig med hjälp av en ISP som i sin tur ansluter dig till nätet. Din ISP (internetleverantör) ser allt du gör och i deras servrar sparas allt du gör och alla sajter du besöker. Lite som att trampa i bläck och sedan promenera på en vit matta... 

Ansluter du istället via en VPN server så blir anslutningen helt anonym. Din IP skyddas och VPN-tjänsten ser till att andra din plats kontinuerligt så att man aldrig kan se vem du är, var du är eller exakt vad du gör. 

29 Jul 2020